Visita al celler Empordàlia (Empordà)

Empordalia, Pau, Vilajuïga, Enoturisme, Empordà
L’Empordà secret que ens amaguen a la costa   

L’Alt i Baix Empordà divideix els cellers. Al sud, al voltant de Calonge, s’estira la carretera fins a Santa Susanna i la Bisbal, com un cinturó de vinyes. En canvi, a l’Alt Empordà, desenes de cellers s’escampen entre els Aiguamolls al sud, la serra de l’Albera al nord i l’autopista i el mar, a esquerra i dreta. És una zona de microclimes, torrada pel sol, pentinada per la tramuntana i salpebrada pel terra mil·lenari on feien vi els grecs. Una de les cooperatives que millor sap explotar l’empordanisme com a cultura és Empordàlia, a cavall entre Pau i Vilajuïga

 Lloc

L’ideal és sortir des de Roses, deixant el Mediterrani a l‘esquena. Imagineu el camí que van seguir els constructors d’Empúries, els primers a plantar vinya. La versió moderna d’aquells camins de pols és la GI-610, una carretera que us mena fins a Pau, primera parada del recorregut.

 

Pau fa honor al seu nom. El celler d’Empordàlia és l’edifici més visible. Les parets vermelles de color teula s’alcen com una ciutadella, entre oliveres, vinya i cases de color torró. L’accés és fàcil i s’hi pot aparcar bé. La primera part de la visita es pot fer a peu pla, adequat per persones amb mobilitat reduïda o cotxets.

Visita

Si heu reservat prèviament us envien per correu un mapa de la zona. Això és magnífic, fàcil i d’aplaudir. A l’entrada hi ha una generosa agrobotiga. Hi veureu moltes referències de vins, olis, melmelades, codonyats, cremes de verdures… Això pot despistar una mica l’enoturista que no conegui els vins del celler o l’Oli de Pau. De seguida descobrireu que a Empordàlia el vi i l’oli comparteixen protagonisme.

 

La primera part va d’oli. A la casella de sortida s’alça un senyorial molí, amb corrons de pedra i una premsa cordovesa. Us parlaran de varietats autòctones, com l’argudell, corivell o verdal. Dóna un oli verdós, aromàtic i intens, que cullen verd per culpa dels estornells, a qui els agrada fer unes olivetes de vermut i per “la fred” de la comarca. Després el podreu tastar, fent vaixells en un plat, amb pa de pagès d’un forn de llenya de Fortià. La segona part de la visita és pel vi. Però després de l’explicació de l’oli, repetir alguns conceptes es fan un pèl llarg i sense gaire interès si heu visitat altres cellers. Més enllà de les antigues tines de ciment, la visita no té massa més història.

Tast

De Pau us traslladeu en cotxe fins a Vilajuïga. Això és relativament incòmode, però ràpid. Empordàlia és la fusió de les cooperatives de Roses, Pau i Vilajuïga. El darrer tram de la visita es fa a la cooperativa, molt més interessant a nivell arquitectònic.

 

 

La sala de tastos queda en una planta inferior. Malament si teniu poca mobilitat. Abans passareu pel restaurant. S’hi fan menús degustació a preu raonable amb producte de temporada. Un tastet el fareu mentre preneu vins. Per cada vi una torrada. Una anxoveta de l’Escala pel blanc; una llenca de bisbe negre amb un peto de melmelada de figues pel negre i un cinturó de foie pel vi dolç.

Realment aquí és on el nostre guia excel·leix: venent el producte de l’Empordà. El Sinols blanc és magníficament viciós; el Sinols negre criança és saborós i potent. I la garnatxa dolça et fa aplaudir amb les orelles. Als nens els han posat una torrada de fuet i una ampolla d’aigua de Vilajuïga (lleugerament picant sense gas afegit). Bravo un cop més pels organitzadors, perquè no hem pagat de més.

A la sortida encara badem una bona estona mirant entre prestatges. Tastem un altre negre, gentilesa del nostre guia. Hi ha caves, vins dolços, rancis, barriques a granel. Hi ha des de sabons fins a Fumet de peix que els pescadors elaboren per treure rendiment econòmic durant l’època de descans. Aquí entendreu que l’Empordà és molt més que els estius de la vostra vida. Que hi ha centenars de productes de la terra que mai, mai, mai havíem trobat en aquells súpers tant pràctics que hi ha de juny a setembre a peu de platja. Quina llàstima!

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.