Visita a la Cooperativa de Gandesa (Terra Alta)

Cooperativa Agricola de Gandesa, Gandesa, Terra Alta, Enoturisme

La Catedral de la Garnatxa Blanca  

La Terra Alta és un destí enoturístic de primer ordre a punt d’esclatar. S’hi elaboren vins amb veu pròpia, abanderats per la Garnatxa blanca. Un terç de tota la varietat plantada al món és a la comarca. Una de les visites més recomanables per entendre la història, l’arquitectura, la petjada de la Guerra Civil i l’instint de superació és el celler de la Societat Cooperativa Agrícola de Gandesa. Un preciós edifici modernista. Una de les primeres catedrals del vi dissenyada per l’arquitecte Cèsar Martinell

 Lloc

La mandra de baixar fins a l’Ebre desapareix entrant a la Ribera. Hi ha un país més net, pur i autèntic passat el cinturó nuclear d’Ascó i Vandellós. Ho notareu en travessar “lo riu” a Móra d’Ebre. Aigua, boscos, camps, vinyes, oliveres, ametllers a un minut de florir… Des de l’òptica de Can Fanga, després d’un llarg trajecte en diligència, l’Ebre se’ns apareix com el Far West català. El ‘saloon’ és la Cooperativa.

A Gandesa, l’arquitectura rural sobresurt de la religiosa. Per això del campanar en diuen església i de l’altra, catedral. La Cooperativa és una de les 40 Catedrals del Vi que hi ha al país. A més, està considerada un Bé Cultural d’Interès Nacional.

Visita

Tot i les 6.000 visites anuals que rep, la porta d’enoturistes no està molt indicada. A l’agrobotiga, darrera d’un immens somriure, us ajudaran. Pel mateix preu us fan la previsió del temps. El complex és gran i hi ha lloc per aparcar. Haureu de travessar una porta i superar el que sembla la barra d’un bar tancat per trobar les oficines que guarden la Pili. Ella és Gandesa i és Cooperativa, com les tines centenàries, les columnes de totxana i les premses silencioses. Els nens i els cotxets no fan cap nosa. Al contrari, se’ls pot adaptar la visita i són benvinguts.

El primer “oh” el fareu en entrar al celler. Sou en una església? El sostre s’eleva per sobre de grans tines amb columnes d’arbre i voltes vegetals. Un bosc de totxana, ceràmica i guix. És lleugera i pràctica l’arquitectura de Martinell, de qui us enamoreu si no el coneixíeu. Al geni li van encomanar un celler per Gandesa a començament del segle passat amb un pressupost límit de 200.000 pessetes. Les prop de 150 famílies s’hi van arremangar: dona, home o canalla que pesés més de 50 quilos podia agafar una pala. Les dones van construir algunes de les columnes més fotografiades del celler, amb l’orgull de saber-se pageses, dones i fora de la vida pública. Tres voltes rebel.

En aquesta visita anireu passant de la construcció, l’auge, la Guerra i els efectes terribles sobre l’economia a la Terra Alta. Pregunteu pel vi que tenia pels que van enviar a les trinxeres dels franquistes… La Pili té corda I pugeu fins a dalt per veure l’estampa d’un poble que, per molt pobre, petit o assetjat, va aixecar un celler que els va sobreviure a tots. I avui és probablement l’edifici més visitat de la ciutat.

Tast

La xerrada dura entre 60 i 75 minuts. Després passeu a la cantina de l’entrada. Tastareu (com a mínim) tres vins, que són l’expressió en copa d’allò que ens expliquen a la visita: la força d’un poble, el caràcter d’una comarca. Tenen un preu molt competitiu. A veure quant dura…

Els dos blancs són una garnatxa blanca, la varietat més reconeguda i mimada de la Terra Alta. Són vins frescos, diferents, saborosos i reconeguts mundialment. El “Somdinou” blanc és pastís de poma, macramé de fruita madura, mel i flors. El “Somdinou Criança” té més presència a la boca, és cremós i més saborós, encara. El “Som dinou Negre”, elaborat amb varietats de samsó, garnatxa negra, syrah i cabernet sauvignon és rodó i llaminer.

Com que arribem l’endemà que els premis ‘Grenaches du Monde’ hagin fet justícia amb 19 guardons a la comarca, tastem el millor vi ranci de Garnatxa del món i ens n’emportem una ampolla cap a casa. Té una preciosa etiqueta minimalista amb un fons blanc i una gran “R” retallada. Això ens inspira una idea de brètols. Aturar-nos davant del cartell de GANDESA i tatuar-li la R entre la primera i la segona lletra.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.