Visita al celler d’Albet i Noya (Penedès)

Albet i Noya, Penedes, Sant Pau d'Ordal, Enoturisme
La vinya somniada pels hippies

El vi ecològic no té un gust diferent a l’altre. Per descobrir l’essència i valorar la importància de la producció biològica heu de visitar una vinya. La més antiga de Catalunya és Albet i Noya, pionera des de fa 40 anys. La terra cobra tot el seu sentit en aquest celler de Sant Pau d’Ordal (Alt Penedès). La visita és honrada. El celler està perfectament preparat per rebre visites i les enlluerna al final del tast, quan finalment descobriu a què sap l’ecologia

Lloc

Les 76 hectàrees de la finca del mas Vendrell són diferents a la resta. I no sabríeu dir per què. Els vins ecològics no els elaboren hippies. Ni  aprofiten bonyigues de vaca. Ni ofeguen els cargols amb cervesa.  Hi ha un cerimonial ocult a la vista, el nas i la boca dels enoturistes que aquí se us obrirà de bat a bat. Sense furgonetes Volkswagen.

Visita

D’entrada es rep el visitant amb un vídeo. Aix! Se’ns desinflen els ànims. Sí. Història familiar (bla, bla, bla), beatificació del propietari (bla, bla, bla), fotos dels avis i besavis (bla, bla) i música de violins. Res de nou sota el cel blau i tòpic de la vinya. Quan finalment deixem enrere la masia i ens endinsem en un terrat amb vistes a les vinyes (i quines vistes, amics!) comença la diversió. Se’ns explica com es planten herbes per nodrir el ceps, com es limiten les finques amb xiprers per guardar-les del vent i les plagues, com patrullen ratpenats per les nits per menjar insectes (hola, Batman!) i com es posen filferros per evitar que les papallones tinguin sexe i posin ous. Queda clar, doncs que les vinyes, són una zona lliure d’amor carnal.

Sentireu paraules com “producció ecològica”, “biodinàmica”, i altres mots que us faran feliços si sou igual d’ignorants que nosaltres en matèria de verdor i de verdura. S’entén que cullin el raïm a mà, que s’esperin al moment més adequat, que guardin el  vins més cobejats en una misteriosa “sala d’experimentació” amb gent amb bates i provetes. Potser la visita sigui un pel reiterativa pels que hagin estat abans en un celler i sàpiguen, més o menys, com s’elabora el vi. Però compensa la flexibilitat que mostra la Jennifer a les preguntes que li llancem els visitants per terroir, mar i aire.

És així com descobrim un dels temes més interessants de la finca: l’Indiana Jones. El seu propietari ha resultat ser un incansable buscador-trobador de varietats d’abans de la fil·loxera. Pels no iniciats en el món del vi la fil·loxera és un putu insecte. El ‘game over’ de la vinya catalana (i espanyola) fa un parell de segles enrere. El nostre arqueòleg de ceps ha descobert i criat varietats supervivents a la plaga. I n’ha embotellat vins amb els noms del seus avis, com el Marina Rión.

Tast

És magnífic. En posen dos caves (perdó dos CLÀSSICS PENEDÉS, que és el nom del cava que no es fa a Extremadura ni València) i tres vins. El brut nature és excel·lent. El rosat eriça els pèls del clatell, de sensual com és. Fem una pausa amb fuet i bastonets de pa sucats amb oli.

Per abraonar-nos sobre el “3 macabeus” (brillant), el “Chardonnay Col·leció” (una olor a plàtan increïble) i el preuadíssim “Nosodos+”, sense sulfits i en barriques d’acàcia. Mmmm. Aprofitant que hi havia una ampolla oberta, se’ns permet tastar el Reserva Martí 2009.

Les llàgrimes de plaer només les veu el simpàtic gos negre que volta per la sala de tastos. A ell li prenem la paraula de la visita, de la compra de vins monovarietals-indiana-jonescos i del paisatge. Guau! Guau! Guau!

Hem tastat altres vins d’Albet i Noya, que podeu trobar en aquest enllaç de la secció “Vins”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.